top of page

Brood in een gezond eetpatroon?

Bijgewerkt op: 16 nov 2022



Brood lijkt in onze cultuur wel onmisbaar. Een boterham met hagelslag bij het ontbijt en wat boterhammen met kaas voor de lunch. Er is veel te lezen over brood, maar past het nu in een gezond eetpatroon of niet? Laten we er vanuit een orthomoleculair oogpunt naar kijken.


Bloedsuikerspiegel

Brood bevat koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke leverancier van brandstof voor ons lichaam. De koolhydraten die je binnenkrijgt, worden in het verteringsstelsel afgebroken tot een aantal bouwstoffen, waaronder glucose. De glucose wordt vervolgens door het bloed naar alle lichaamscellen vervoerd. Insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, zorgt er tot slot voor dat glucose ook door alle cellen in ons lichaam kan worden opgenomen. Wanneer er in één klap veel koolhydraten het lichaam in komen (zoals een aantal boterhammen) zorgt dit voor een flinke piek in de bloedsuikerspiegel gevolgd door een dip (ken je de after-dinner dip?). Deze dip wil het lichaam zo snel mogelijk verhelpen door... juist nog meer koolhydraten te eten! Dit proces creëert een instabiele bloedsuiker met vervelende gevolgen zoals een constante zoetbehoefte, insulineresistentie, vermoeidheid, acne en gewichtstoename.


Heb jij vaak last na het eten van brood? Kijk dan hier wat ik voor jou kan betekenen.


Gluten

Brood bevat gluten, dit natuurlijke eiwit in bijvoorbeeld tarwe zorgt voor de luchtige structuur. Ondanks dat niet iedereen intolerant is voor gluten, kunnen de darmen hier eigenlijk helemaal niet zo goed tegen. Gluten zijn namelijk een soort lijmstructuurtjes (engels = 'glu(e)'ten) wat ervoor zorgt dat de darmwand beschadigd raakt en hierdoor minder voedingsstoffen opneemt. Naarmate de darmwand meer beschadigt raakt, des te hoger de kans op vervelende gevolgen zoals vitaminetekorten, lekkende darm, vermoeidheidsklachten, buikklachten, PMS.


Zuurdesembrood

Brood is dus niet ideaal voor het lichaam, is het dan het beste om het nooit meer te eten? Als orthomoleculair diëtist raad ik aan om brood liever te vervangen. Maar nooit meer brood eten is ook niet haalbaar, de 80/20 regel is een goed uitgangspunt. Heb je nu echt heel veel zin in brood en wil je het eigenlijk niet missen, kijk dan eens naar zuurdesembrood. Zuurdesembrood bevat minder gluten, waardoor het makkelijker is om te verteren voor mensen met een glutenintolerantie.


In deze blogpost zie je hoe je een gezonde lunch voor jezelf kan maken!

Conclusie

Brood is het beste om te vermijden door de gluten die de darmen aantasten en de instabiele bloedsuikerspiegel die het geeft. Wil je toch graag brood eten? Probeer eens zuurdesembrood en neem in plaats van vier boterhammen, enkel 1-2 en beleg die flink. Door de boterhammen goed te beleggen met eiwitten, goede vetten en groenten is er een minder grote piek in de bloedsuikerspiegel. Brood vervangen door een kokosyoghurt of havermout ontbijt en een groente lunch of een goed gevulde soep zal zorgen voor een positieve werking op de darmen en genoeg energie voor de hele dag!


Hoe vaak eet jij brood?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page