In het donker opstaan, in het donker naar huis gaan, grauw weer, en daarnaast ook nog eens meer moeten thuiszitten dan voorheen: hierdoor kun je een echte winterdip krijgen.
Als er namelijk sprake is van minder daglicht, maakt je lichaam meer melatonine aan: het slaaphormoon. Daarnaast krijg je minder vitamine D binnen wat weer samenhangt met een verminderde aanmaak van het hormoon waar je juist blij van wordt: serotonine. Wat te doen?
Vitamine D
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die onmisbaar is voor ons lichaam. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor de opname van calcium. Er zijn twee vormen van vitamine D: vitamine D2 en D3 die beide gevormd worden onder invloed van Uv-straling. Vitamine D2 komt uit bepaalde gisten en schimmels en D3 is de variant die wordt gevormd in de huid van mens en dier en die van nature voorkomt in bepaalde voeding.
Maar wat doet vitamine D precies voor je?
Het zorgt voor:
Het ontwikkelen en behouden van sterke botten en gebit
Een goede werking van het immuunsysteem
Een goede werking van de spieren
De aanmaak van serotonine: het gelukshormoon
Genoeg daglicht is heel belangrijk tegen een vitamine D tekort. Het grootste deel van vitamine D nemen we namelijk op via de huid onder invloed van zonlicht. Maar ook uit je voeding kun je wat vitamine D halen. Vitamine D komt hoofdzakelijk voor in vetrijke vissoorten, zoals zalm, haring en makreel. Kleinere hoeveelheden komen voor in andere dierlijke producten zoals vlees en eieren.
Ouderen, zwangere vrouwen, kinderen in de groei en mensen met een getinte huidskleur vallen onder de risicogroep: voor hun is het van extra belang om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Om een tekort te voorkomen kun je ervoor kiezen om preventief vitamine D bij te slikken. Voor de beste opname, gezien vitamine D vet oplosbaar is, kies je voor een supplement in olievorm. Zelf gebruik ik de D Mulsion van Biotics. Bij medicatiegebruik is het belangrijk eerst je arts te raadplegen voordat je start met vitamine D als supplement. Vaak zit er in vitamine D namelijk ook vitamine K2 omdat dit de opname bevordert, echter mag je geen K2 als je antistollingsmedicatie gebruikt.
Sporten
Buiten het feit dat bewegen voor ieder mens gezond is, is uit verschillende onderzoeken gebleken dat sporten positieve effecten kan hebben op sombere of depressieve gevoelens. Tijdens sporten komen namelijk endorfine, dopamine én het eerder genoemde serotonine vrij. Dit zijn stofjes die voor verschillende positieve gevoelens zorgen. En door in de buitenlucht te sporten vang je ook nog vitamine D op 😉.
Probeer dus elke dag minimaal een halfuur buiten te zijn. Zeker in deze periode van thuiswerken zie ik dat buitenkomen extra belangrijk is. Eet daarnaast 2 x in de week vette vis en neem van september tot en met april een vitamine D supplement om een winterdip te voorkomen of te bestrijden!
Extra tips tegen een winterdip
Zorg voor een goed dag en nacht ritme: probeer echt iedere nacht voor 7-8 uur diepe slaap te zorgen en ga op hetzelfde tijdstip slapen en sta rond hetzelfde tijdstip op.
Leg je telefoon 1,5 uur voor het slapen weg en zet ook de tv uit. Blauw licht zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt waardoor je minder goed in slaap komt. Ook zorgt dit weer voor minder aanmaak van serotonine en een tekort aan serotonine kan sombere gevoelens veroorzaken.
Neem naast vitamine D ook magnesium voor een diepere slaap zoals magnesium tauraat. Neem dit bij het avondeten of 1 uur voor het slapen gaan.
Zo ben je echt opgewassen tegen een winterdip en kom je flierefluitend de winter door.
Comments