top of page

Wat zijn nachtschade groenten?


Een heerlijke pasta met aubergines, rode peper en natuurlijk tomatensaus. Dit klinkt voor de meesten erg aantrekkelijk maar wist je dat juist deze groenten behoren tot de nachtschade familie? Bij klachten als een prikkelbare darm, eczeem en artrose kan het helpen om nachtschade groenten juist even te laten staan. Vandaag vertel ik je hier meer over en geef ik je wat praktische tips.




Nachtschade groenten: dit zijn de eetbare delen van de bloeiende planten die tot de Solanaceae familie behoren. De meest gegeten nachtschadegroenten zijn: aubergines, paprika’s, aardappelen, pepers en tomaten. Nachtschadegroenten bevatten belangrijke voedingsstoffen en bieden veel voordelen voor de gezondheid maar sommige mensen zijn gevoelig voor de nachtschade en dan kan het een idee zijn om ze tijdelijk te vermijden. Maar hoe zit dit? Wanneer kun je er baat bij hebben ze te vermijden en hoe doe je dit?


In eetbare nachtschades zitten een aantal stofjes die de plant beschermt van schimmels en ongedierte, zoals alkaloïden en lectine. Deze stofjes zijn in kleine hoeveelheden voor de meeste mensen gelukkig geen probleem en kunnen zelfs ontstekingsremmend werken. Maar voor sommigen zorgen deze stofjes juist voor een overgevoelige reactie in de darmen. Deze overgevoeligheid kan ook spontaan ontstaan, je hoeft er niet altijd al last van gehad te hebben. De kans op vervelende reacties bij het eten van nachtschade is groter als je al last hebt van je spijsvertering, door bijvoorbeeld een darmaandoening of een auto-immuun ziekte zoals artrose of rosacea.

Soms zorgen alkaloïden namelijk voor een te sterke immuunreactie in het lichaam en als je al een overgevoelig immuunsysteem en darmwerking hebt is dat heel vervelend. In deze situatie zou het tijdelijk vermijden van nachtschade het proberen waard zijn. Ook bij huidproblemen zoals eczeem of rosacea kan dit wellicht helpen.


Maar stel je wilt een tijdje de nachtschade groenten vermijden, hoe pak je dit het best aan? Het beste is om ten minste 3 tot 4 weken lang volledig te stoppen met het eten van alle nachtschades en producten die veel van deze groenten bevatten. Houd in de gaten hoe je je voelt tijdens deze periode en hierna kan je beginnen de nachtschades weer één voor één opnieuw te introduceren in je voeding. Merk je weer vervelende klachten? Dan kan je besluiten deze groenten op langer termijn te elimineren. Hierdoor mis je wel de voedingsstoffen die ze leveren, dus zorg dat je dit goed in de gaten houdt.


Gelukkig zijn er genoeg andere groenten en fruit waarmee je de nachtschade groenten kunt vervangen. Zo kan je in plaats van normale aardappelen kiezen voor zoete aardappel: zoete aardappel valt niet onder nachtschade en bevat veel meer voedingsstoffen, zoals vitamine A. Zorg ook dat je meer bladgroenten eet zoals spinazie, zodat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, waar deze vol van zitten. Hiernaast zijn citrusvruchten ook goed om te eten in plaats van de nachtschade, ze bevatten beide namelijk veel vitamine C: super belangrijk voor je weerstand!


Kortom: er is dus niet per definitie iets mis met de nachtschade, het zijn lekkere en gezonde groentes met heel wat gezondheidsvoordelen, maar je zou ze een keer tijdelijk kunnen vermijden of verminderen om te kijken of jouw lichaam hier goed op reageert.



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page