top of page

Voeding tijdens de zwangerschap

Na zelf net een kindje te hebben gekregen, krijg ik steeds vaker de vraag: "Wat kan ik nou het beste eten tijdens de zwangerschap?" Bij deze mijn kijk op voeding en suppletie tijdens de zwangerschap. Voeding is namelijk niet alleen belangrijk voor een fijne zwangerschap maar draagt ook bij aan een fijn herstel na de bevalling. Lees dus gauw verder!


Wat at ik tijdens mijn zwangerschap?

In het eerste trimester van mijn zwangerschap had ik net als de meeste vrouwen last van misselijkheid. Ik moest dan ook vooral niet denken aan "gezonde" zaken zoals groenten, kokosyoghurt en bepaalde fruitsoorten. Ik had juist veel behoefte aan gekke dingen zoals crackers met geitenkaas of kip uit de oven. Ook heb ik zeker een keer langs de mcdrive gereden voor frietjes en kipnuggets. Deze cravings duurde maar enkele weken en al vrij snel kon ik weer genieten van mijn salade in de middag. Tja ik blijf natuurlijk een diëtist he ;).


Gedurende de rest van mijn zwangerschap ontbeet ik vaak met havermout en wat fruit. Mijn lunch bestond vaak uit wat glutenvrij desembrood met een eitje of avocado en het avondeten was uiteraard wisselend. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn voeding eigenlijk vrij hetzelfde was als voor mijn zwangerschap. Wel ben in het eerste trimester gestopt met het drinken van koffie wegens maagzuur. Welke kwaaltjes ik verder had en hoe ik dat heb ervaren komen nog in een later blogbericht naar voren.Wat kun je eten voor een gezonde zwangerschap?

Uiteraard deel ik hier mijn ervaring dus wat voor mij werkt zal vast niet voor iedereen werken. Wat ik wel kan adviseren is om de bloedsuiker stabiel te houden gedurende de dag. Ontbijt dus met langzame koolhydraten zoals havermout of yoghurt met (zelfgemaakte) Granola zonder suiker. Neem een tussendoortje zoals een smoothie met iets van groenten (een handje spinazie bijvoorbeeld), goede vetten (een eetlepel amandelpasta of een halve avocado), een stuk fruit en wat plantaardige melk en/of eiwitpoeder. Neem bij je lunch altijd iets van groenten zoals wat rauwkost en zorg dat je diner ook weer hoofdzakelijk uit groenten bestaat met langzame koolhydraten en eiwitten.


Juist als mijn bloedsuiker te veel ging schommelen kreeg ik meer last van vermoeidheid en misselijkheid. Hoe verleidelijk het ook is, probeer dus de koekjes, snoep en chips te beperken.


Zorg ook zeker voor voldoende vocht en haal dit het liefst uit water of (de meeste) kruidentheesoorten. Dit is niet alleen belangrijk voor de juiste vochtbalans maar kan bekende zwangerschapskwaaltjes zoals een blaasontsteking helpen voorkomen.


Last but not least: Neem de juiste supplementen! Ik zweer bij de Multi Dag & Nacht Mama van Vitakruid(10% korting met code DIETISTNINA10). Hier zit de juiste vorm van foliumzuur in wat lang niet bij alle multivitamines het geval is. De juiste vorm is quatrefolic dus let hier zeker op bij het aanschaffen van een zwangerschapsmulti. Daarnaast nam ik visolie van Biotics (10% korting met code 0416777) en af en toe magnesium. Vanaf week 36 dronk ik ook nog 2-3 x per dag een kopje frambozenblad thee. Kleinschalig onderzoek laat namelijk zien dat dit de baarmoeder ondersteunt en zo tijdens de geboorte kan zorgen voor effectievere weeën.


Dit was een kort overzicht met mijn ervaringen en tips. Spreek uiteraard met een arts/diëtist voordat je gaat starten met suppletie. Wil je graag ondersteuning tijdens de zwangerschap of voor het ondersteunen van je vruchtbaarheid? Kom dan langs voor een persoonlijk voedingsadvies.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page