top of page

Lekkere winterse recepten





We zitten middenin de winter. In deze periode wordt er vaak lekker uitgepakt met een uitgebreid ontbijt, lunch en/of diner. Vaak is dit even leuk maar na een paar dagen voel je je moe, lusteloos en baal je misschien van alle suikers die je hebt gegeten. In deze post hebben we een aantal gezondere receptjes uitgewerkt voor een voedzame maaltijd, eet smakelijk!


Lunch

Om lunchgerechten net een gezonder tintje te geven kan je ervoor kiezen om overal wat extra groente in te verwerken of ernaast neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een goed gevulde groentesoep zoals pompoen, tomaten, -of geroosterde paprikasoep. Een broodlunch zou aangevuld kunnen worden met rauwkost zoals paprikareepjes, radijsjes, komkommerschijfjes of snoeptomaatjes. Eiwitten geven een goed verzadigd gevoel en kunnen dus ook helpen om jouw winterse lunch net een tikje voedzamer te maken, denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, kipfilet of een gekookt eitje. Het kan helpen de grootste trek te stillen met de groentenopties en dan goed aan te voelen waar je daarna nog écht trek in hebt.



Pompoensoep

Duur: 40 minuten

Voor 4 personen


Benodigdheden

  • 400 gram pompoen

  • 700 ml water

  • 2 tomaten

  • 1 ui

  • 100 ml plantaardige kookroom (haver créme fraiche of kokosmelk)

  • 4 el pompoenpitten voor garnering (1 el pp)

  • 1 el zeezout

  • snuf zwarte peper

  • Olijfolie om in te bakken

  • Gekookt eitje (voor ernaast)

  • Staafmixer

Bereidingswijze

Snijd de pompoen in stukken en verwijder de schil. Zet een pan op het vuur, verhit de olijfolie en voeg de pompoen toe. Snijd de tomaat en ui grof en voeg deze bij de pan. Bak dit circa 3 minuten gaar en giet er vervolgens water bij. Voeg het zout toe en laat alles circa 20 minuten koken op laag vuur. Pureer vervolgens alles tot een glad geheel. Voeg vervolgens de room toe en mix nog een keer. Laat het geheel nog 2 minuten op laag vuur doorkoken. Serveer de soep met pompoenpitten. Wil je de maaltijd meer vullend maken? Neem er dan nog een snee (glutenvrij) zuurdesembrood naast.


Omelet met spinazie en tomaat

Duur: 5-8 minuten

Voor 1 persoon


Benodigdheden

-2 eieren

-1 hand spinazie

-1 tomaat

-kokosolie om in te bakken

-Snuf zout en peper


Optioneel: zuurdesemboterhammen


Bereidingswijze

Breek de eieren in een kom, voeg wat zout en peper toe en kluts ze door elkaar. Snij de tomaat in blokjes. Verhit een halve eetlepel kokosolie in een bakpan. Voeg de spinazie en de tomaat toe en roer totdat de spinazie is geweld. Voeg de eieren toe, zet het vuur wat lager en laat ongeveer 2 minuten bakken met een deksel op de pan.


Diner

Diners tijdens de feestdagen zijn waardevolle momenten waarbij lekker eten en het samenzijn met geliefden centraal staat. Veel mensen weten dat alcohol niet erg goed is voor de gezondheid, mocht je hier nu toch trek in hebben (balance is key, dus moet ook zeker kunnen!) kan je eraan denken om naast dat glaasje alcohol ook altijd een glas water te drinken. Ook kan je het diner een stukje gezonder maken door te focussen op een lekker stukje vlees of vis met daarbij bijvoorbeeld wat gegrilde groenten. Zo heb je al een mooie basis gelegd en de ergste trek gestild. Mocht je daarnaast nog trek hebben in wat andere lekkere dingen die op tafel staan dan kan je daar natuurlijk ook nog wat van eten op een bewuste manier.


Gevulde zoete aardappel met wilde zalm

Duur: 35 minuten

Voor 1 persoon


Benodigdheden

-1 middelgrote zoete aardappel

-1 stuk wilde zalm

-1 tomaat

-50 gram kidneybonen

-1 ui

-1 teentje knoflook

-Zout en peper naar smaak

-1 eetlepel olijfolie


Bereidingswijze

-Snij de tomaat, ui en knoflook in kleine stukjes en houd even apart.

-Kook de zoete aardappel met schil gedurende 20-25 minuten zonder deze te snijden

-Als de zoete aardappel bijna gaar is verhit je een bakpan met de olijfolie

-Bak de zalmfilet gemiddeld 4 minuten aan beide kanten.

-Voeg de uien en de knoflook toe aan de zalm als je de tweede kant van de zalm bakt. -Roer de uien regelmatig door de pan zodat deze goed gaar worden.

-Snij de zoete aardappels doormidden zodra deze klaar is en vul met tomaat en kidneybonen.

-Serveer de wilde zalm erbij met de uien en knoflook.


Welke gerechten ga jij proberen?



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page