top of page

Hoe gezond is kauwgom?


Vroeger had ik standaard een pakje kauwgom in mijn tas. Het was een gewoonte om na een maaltijd of als tussendoortje een kauwgompje te nemen. Kauwgom wordt vaak zonder nadenken gegeten en is voor sommige mensen echt een must, maar heeft dit nu invloed op je gezondheid?


Spijsvertering

In de praktijk geef ik vaak wat uitleg over de spijsvertering omdat dit een heel belangrijk proces is in ons lichaam. Kauwbewegingen stimuleren de spijsvertering (jup, dit begint al in de mond!). Doordat je met de kauwbewegingen van kauwgom niets eet, hou je je lichaam eigenlijk een beetje voor de gek. Je maag denkt dat er eten aan komt en dus wordt er maagzuur aangemaakt. Kauwgom heeft vooral een negatieve invloed op je bloedsuiker. Lees nog even verder.


Minder trek

Kauwgom wordt wel eens gebruikt om een hongergevoel tegen te gaan. Echter stimuleren de zoetstoffen in kauwgom je eetlust naar snelle koolhydraten en suikers. Je lichaam denkt namelijk dat die zoetstoffen gewone suikers zijn waardoor het hormoon insuline wordt aangemaakt om die ‘zogenaamde suikers’ te verwerken. Hierdoor creëer je onnodig een schommelende bloedsuikerspiegel met als gevolg meer ‘cravings’, vermoeidheid en soms zelfs een hormonale disbalans...


Opgeblazen buik

Overmatig kauwen op kauwgom kan leiden tot een opgeblazen buik. Dit komt doordat je tijdens het kauwen extra lucht binnen krijgt. De zoetstoffen sorbitol, lactitol en xylitol die vaak in kauwgom zitten, werken ook nog eens laxerend.


Oilpulling?!

Ken je oilpulling? Dit is een natuurlijke methode die zorgt voor een schoon en fris mondgevoel. Bij oil pulling is het de bedoeling, dat je in de ochtend voor het ontbijt een theelepel (kokos)olie in je mond rustig heen en weer beweegt voor ongeveer 20 minuten. Spuug de olie daarna uit in de prullenbak. Het spoelen met kokosolie of koudgeperste olijfolie kan zorgen voor gezonder tandvlees, een frisse adem en wittere tanden.


Kauwgom is dus geen ideaal verfrissingssnoepje voor mond & lichaam. Zonder dat we het door hebben kan het toch een aantal cruciale processen verstoren, zonde toch! Oil pulling is een voorbeeld van een natuurlijke methode om de mond te verfrissen en de mondgezondheid te ondersteunen.


Wist jij dit over kauwgom?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page