top of page

Het coronavirus en voedingHet is je uiteraard niet ontgaan: het coronavirus krijgt steeds meer aandacht onder de Nederlandse bevolking. Als diëtist en orthomoleculair therapeut krijg ik vaak de vraag "Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik met de juiste voeding mijn weerstand sterk houd?" In dit artikel vertel ik je met welke voeding, suppletie en leefstijl richtlijnen jij je weerstand sterk houdt. Ook geef ik je een recept van een immuun-boosting sap die je zelf kunt maken.


1. Versterk je darmen.

Een groot deel van je immuunsysteem zit in je darmen. Gezonde darmen betekenen dus een gezond lijf. Je ondersteunt je darmen onder meer door veel vezels te eten. Eet dus voldoende verse groenten en varieer hierin. Je kunt denken aan bloemkool, broccoli, knollen, groene bladgroenten, bieten, zoete aardappel, pastinaak en tomaat. Zorg hierbij voor voldoende variatie. Neem daarnaast ook voldoende vers fruit, vette vis zoals zalm, makreel en tonijn (zeker 2 keer per week), noten en zaden.


2. Neem voldoende vitamine C.

Vitamine C werkt antiviraal en zorgt voor een sterk immuunsysteem. Meerdere onderzoeken tonen aan dat hoge doseringen tot 3000 mg per dag de kans op virussen aanzienlijk kunnen verlagen. Vitamine C zit in een rode paprika (180 mg), een sinaasappel (66 mg) en in een citroen (45 mg). Extra ondersteuning met een vitamine C supplement kan hierbij helpen.


Vraag jij je af welke supplementen het beste bij jou passen? Laat een reactie achter of stuur mij een mail.


3. Kies de juiste supplementen.

Soms kan het lastig zijn om alle voedingsstoffen uit voeding te halen. Kies dus voor de juiste supplementen om je immuunsysteem extra te versterken. Deze supplementen raad ik aan:

-Vitamine C (het liefst met zink, mangaan en koper voor een juiste opname).

-Vitamine D 3 (50-75 microgram. Neem een supplement in olievorm voor juiste opname zoals vitamine D3 opgelost in olijfolie).

-Een goede multivitamine (mijn voorkeur gaat uit naar een dag en nacht tablet voor juiste opname zoals deze van Vitakruid).


Wil je graag weten of je nu al tekorten hebt of wil je gewoon een algehele gezondheidscheck? Dan raad ik de EMB test aan. Waarschijnlijk is deze vanaf 15 april weer beschikbaar bij mij in de praktijk.
4. Vermijd suikers en stress.

Suikers zijn erg belastend voor je lichaam en verzwakken je immuunsysteem. Vermijd suikers dus zoveel mogelijk. Wist je dat stress jouw immuunsysteem ook verzwakt? Als je nu toch meer thuis zit, neem dan ook echt meer tijd voor diepe ontspanning:


-Doe dagelijks een korte mediatie oefening met bijvoorbeeld apps zoals Insight Timer. Hier vind je veel gratis meditaties.

-Doe dagelijks een ademhalingsoefening. Zelf vind ik het een grote hulp om een paar keer per dag even te focussen op mijn ademhaling. Ik ga dan even rechtop zitten en adem diep in voor 5 seconden (buik gaat uit), hou de ademhaling 3 seconden vast en adem dan diep uit voor 5 seconden (buik gaat weer in). Probeer het en je voelt je gelijk veel rustiger!

-Schrijf dagelijks 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en sta hier een paar minuten bij stil.


5. Slaap voldoende.

We weten het waarschijnlijk allemaal al, maar slaap is ontzettend belangrijk. Een goede nachtrust helpt bij je hormoonbalans, je stofwisseling en voor een goede weerstand. Slaap zeker 7-9 uur per nacht ga het liefst iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op.Immuun-boosting Wortelsap 
Benodigdheden voor 2 sappen:
1 kilo biologische wortels
2 citroenen
Een flink stuk gember 
Een juicer 

Snijd de uiteindes van de wortels eraf en verwijder de schil van de citroenen en de gember. 
Doe alle ingrediënten in de juicer. 

Hoe kom jij de komende weken door? Geef jij jouw gezondheid ook een extra boost?


Bij het gebruiken van genoemde supplementen raad ik aan dit altijd eerst met je (huis)arts te bespreken zeker als je op dit moment medicatie gebruikt.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page