top of page

Gluten en HormonenWist je dat er een link is tussen gluten en hormonen? Zo kunnen gluten niet alleen je darmen beschadigen maar zelfs je hormoonhuishouding verstoren. Dit kan buikvet, vermoeidheid en zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. Best serieus dus. Vandaag vertel ik je hier meer over en geef ik je een heerlijk glutenvrij recept.


Wat zijn gluten?

Voordat ik verderga is het belangrijk te weten wat gluten precies zijn. Gluten zijn onderdeel van een eiwit wat zorgt voor een luchtige structuur. Het gaat met name om het onderdeel gliadine. Dit vind je in spelt, tarwe, kamut, rogge, gerst en vaak ook in haver.


Een overgevoeligheid voor gluten houdt in dat je gluten niet goed kunt opnemen in je darmen. Uiteindelijk kan dit je darmen en dan met name je dunne darm beschadigen, wat kan leiden tot een lekkende darmwand. Dit is heel gevaarlijk aangezien voedingsstoffen voor een groot deel in je dunne darm worden opgenomen. Bij een lekkende darm worden de meeste voedingsstoffen uit je voeding niet opgenomen wat in eerste instantie tot een tekort aan vitamines en mineralen leidt.


Heb je een overgevoeligheid voor gluten maar blijf je toch gluten eten, dan kan dit op de lange termijn voor een opgeblazen gevoel, diarree, hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, depressie, huiduitslag, spierkrampen en angst zorgen. Maar wat hebben gluten met je hormonen te maken?


De link tussen gluten en hormonenDe literatuur laat ons zien dat er een sterk verband bestaat tussen een overgevoeligheid voor gluten en een verstoorde hormoonbalans bij vrouwen. Dit geldt met name voor de hormonen oestrogeen en progesteron. Door het blijven eten van gluten raakt de darmwand ontstoken. Je lichaam ziet dit als stress en gaat daardoor het stresshormoon cortisol produceren. Het steeds afgeven van cortisol bij het eten van gluten kan leiden tot bijnieruitputting. Aangezien je bijnieren hormonen produceren, kan dit dus voor een disbalans in je hormonen zorgen.


Als je lichaam steeds stresshormonen produceert, kan dit ten koste gaan van de productie van bijvoorbeeld progesteron. Bij een tekort aan progesteron kan je hevige menstruatie bloedingen, onregelmatige cyclussen, endometriose en zelfs onvruchtbaarheid ervaren.

Heb jij na het eten van producten waar gluten in zitten last van vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, diarree of hoofdpijn? Misschien heb je dan een (lichte) gevoeligheid voor gluten. Het is dan altijd goed om dit te laten testen. Dit kan met de EMB test die ik in mijn praktijk aanbied.


Om een disbalans in je hormonen te herstellen is voeding de belangrijkste factor. Een glutenvrij dieet gecombineerd met voldoende beweging en rust, is vaak het antwoord op het verkrijgen van een gezonde hormoonhuishouding.


Wat bevat geen gluten?

Heb je je laten testen en heb je een overgevoeligheid voor gluten? Geen zorgen want je kan nog zoveel lekkere dingen eten. Boekweit, rijst, aardappels, quinoa, peulvruchten, groenten, fruit, vlees en vis zijn een aantal voorbeelden. Of wat dacht je van deze heerlijke boekweitpannenkoeken?


Duur: 20 minuten

Ingrediënten:

-200 gram boekweitmeel

-1 tl bakpoeder

-20 gram gebroken lijnzaad

-200-250 ml water

-1 tl zeezout

-kokosolie om in te bakken

Optioneel: Agavesiroop of honing


Zo maak je het:

-Meng de ingrediënten tot een glad geheel.

-Verhit een koekenpan met 2 theelepels kokosolie en bak 4-5 pannenkoekjes 2 minuten per kant.

-Lekker met agavesiroop of honing en wat fruit.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page