top of page

8 tips om eczeem van binnenuit aan te pakken


Eczeem: een verzamelnaam voor huidaandoeningen die door een ontsteking van de bovenste huidlagen als gevolg jeuk, roodheid en zwelling hebben. Zelf heb ik jarenlang last gehad van erge eczeem. Ik had het vooral in mijn knieholtes, ellebogen en op mijn bovenarmen. Ik weet dus als geen ander hoe lastig het is niet te krabben en hoe onzeker al die plekjes je kunnen maken. Eczeem heeft niet altijd een duidelijke oorzaak, en na allerlei hormoon crèmes te hebben geprobeerd die mijn huid alleen maar zwakker maakten besloot ik de eczeem van binnenuit aan te pakken. Eczeem heeft vaak namelijk alles te maken met de darmflora en daarom is van binnenuit aanpakken het meest effectief, vooral op de lange termijn. Maar hoe doe je dit? Hier zijn 8 tips!


1. Vermijd een tijdje nachtschade groenten zoal zoals aardappelen, tomaten, pepers, paprika en aubergine. Stofjes in de nachtschade kunnen maag-darmklachten, eczeem, vermoeidheid en andere vervelende klachten veroorzaken. Probeer daarom gedurende 3 weken minder nachtschade te eten en vooral minder rauwe groentes hiervan zoals rauwe tomaat in een salade. Introduceer daarna een voor een om de 3 dagen 1 nachtschade groenten en bekijk bij welke groenten je eventueel een reactie krijgt.


2. Neem 2 x in de week vette vis zoals zalm, sardines en ansjovis of neem een visolie supplement zoals de Bi-omega 500 van Biotics. (10% korting met code 0416777) . Omega vetzuren werken ontstekingsremmend, wat van belang is bij huidproblemen zoals eczeem of rosacea. Omega 3 biedt bijvoorbeeld hulp bij de hormoonbalans en ondersteunt het hart, bloedvaten en het immuunsysteem. Veel voordelen dus!


3. Neem Borageolie van bijvoorbeel Vitals. (10% korting met code dietistnina10). De borageplant, ook wel bernagie of komkommerkruid genoemd, is een keukenkruid met blauwe bloemen. De olie hiervan is de rijkste natuurlijke bron van 'gammalinoleenzuur', een omega 6-vetzuur wat nauwelijks in de voeding voorkomt en net als omega 3 een ontstekingsremmende werking heeft.


4. Neem vitamine D3. Dit werk net als omega 3 ontstekingsremmend en is dus een must voor een mooie huid en een sterk immuunsysteem.


5. Kies voor voeding rijk aan zink. Nog een ontstekingsremmer: zink. Bij huidklachten is er regelmatig een tekort aan zink dus probeer dit in de gaten te houden met je voeding. Zink zit vooral in vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, noten en zaden.


6. Wees matig met gluten en zuivel. Gluten bijvoorbeeld maken je darmen doorlaatbaarder waardoor de ontstekingsgevoeligheid stijgt en dit kan zich uiten in de huid en de eczeem verergeren.


7. Eet zo veel mogelijk verse voeding. Vermijd kant-en klaar producten en producten uit pakjes en zakjes: dit is sowieso goed om te doen en zeker als je minder last wilt hebben van eczeem. Chemische toevoegingen zorgen er namelijk voor dat de ontstekingsgevoeligheid in je lichaam stijgt.


8. Verminder stress. Je hoort vaak dat huidproblemen erger worden bij stress en dit is écht zo! Stress is een enorme trigger voor eczeem en voor vele andere klachten. Probeer daarom tijd te nemen voor jezelf en te kijken naar mogelijkheden om je stress te verminderen. Neem bijvoorbeeld vaker de tijd voor een korte meditatie, een yogales of lees een rustgevend boek.


Pas deze tips waar mogelijk toe en je huid zal je dankbaar zijn!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page