top of page

7 tips tegen brandend maagzuur


Brandend maagzuur: het gevoel wanneer maagzuur uit je maag omhoog stroomt en in je slokdarm terecht komt. Behalve het vervelende branderige gevoel in de borst, keel of zelfs schouder kan maagzuur ook zorgen voor bijvoorbeeld misselijkheid of een opgeblazen gevoel in je buik. Er wordt vaak snel naar maagzuurremmers gegrepen, maar door aan de slag te gaan met veranderingen in voeding en leefstijl kom je misschien wel veel verder! Je pakt het probleem van brandend maagzuur dan op een natuurlijke manier én op de lange termijn aan. Hoe doe je dat? Hier zijn 7 tips:1. Vermijd pittig eten, tomaten(saus), koffie, citrusvruchten, alcohol, sinaasappelsap, ui, prei, knoflook, chocolade en koolzuurhoudende dranken. Deze producten kunnen brandend maagzuur veroorzaken en verergeren dus door ze een tijdje te laten staan kunnen je klachten wellicht verdwijnen.


2. Vermijd het te eten en te drinken tegelijkertijd. Als je drinkt tijdens het eten verdun je de verteringssappen in je maag waardoor je voedsel minder goed wordt verteerd. Zorg voor minimaal 30 minuten tussen drinken en eten.


3. Kauw goed op iedere hap. Door dit te doen geef je je lichaam beter de tijd en mogelijkheid om je voedsel te verteren, wat de druk op de maag zal verlagen.


4. Zit goed rechtop tijdens het eten en ga niet te snel na het eten liggen. Eet ook niets meer 2-3 uur voordat je gaat slapen.


5. Combineer koolhydraten met voldoende eiwitten. En let sowieso op het nemen van voldoende eiwitten. Het liefst is dit 1 gram per kilogram ideaal gewicht. Je zou dit voor een paar dagen kunnen bijhouden in een app zoals lifesum of myfitnesspal. Neem dus in plaats een boterham met zoet beleg liever een salade van quinoa, gekookt ei, verse groenten en avocado met een zelfgemaakte dressing.


6. Versterk het verteringsstelsel in zijn geheel door ook naar de volgende zaken te kijken: hoe is de ontlasting, heb je vaak een opgeblazen buik of andere ongemakken? Als hier nog verbetering in mogelijk is dan is het raadzaam samen nog eens naar de voeding te kijken.


7. Kijk naar hoe je stress op dit moment is. Stress kan maag-darmklachten namelijk verergeren. Dus ga daar echt mee aan de slag.Neem brandend maagzuur in ieder geval altijd serieus en probeer eens wat van deze tips uit om het tegen te gaan. Succes!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page