top of page

6 tips om op gewicht te blijven tijdens de feestdagen

De periode van de feestdagen is aangebroken: dit betekent vaak uitgebreid dineren en veel tussendoortjes en daardoor vaak ook wat extra kilo’s. Maar hoe voorkom je dit? Hoe zorg je ervoor dat je op gewicht blijft of zelfs afvalt tijdens de decembermaand? Hier zijn 6 praktische tips!


1. Sla geen maaltijden over

Misschien denk je het aantal calorieën te beperken door ontbijt of lunch over te slaan of door de dag heen minder te eten zodat je bij het kerstdiner wat extra kan eten: geen goed idee. Wat je bij een kerstdiner eet, is altijd rijker aan calorieën dan een gezond ontbijt of lunch. Daarnaast is het zo dat de verleiding om heel veel te eten tijdens een kerstdiner erg groot is als je daarvoor te weinig hebt gegeten.


2. Verminder alcoholgebruik

Alcohol levert zelf al heel wat calorieën maar een ander nadeel van het drinken van alcoholische drankjes is dat je minder remming hebt waardoor het je misschien ook minder kan schelen wat je eet en je meer trek krijgt dan normaal. Daarnaast is alcohol op zich sowieso niet gezond, het is als een gif voor je lichaam.


Als je alcohol drinkt ontstaat er een giftig stofje (hierdoor word je dus aangeschoten of heb je de volgende dag een kater). Je lichaam wil zo snel mogelijk van dit stofje af en stopt daardoor met de normale verbranding van het voedsel wat je op dat moment erbij eet. Dit is een van de redenen waarom een paar wijntjes of cocktails bijdragen aan extra kilo's. Je kunt dit beperken door na elk wijntje of cocktail een glas water te nemen. Zo merk je dat je minder alcohol drinkt op een avond en dat is dus weer mooi meegenomen.


3. Eet mindful

Je zou zomaar uit verveling meer kunnen gaan eten of juist zonder dat je het merkt, door de gezelligheid, allerlei hapjes naar binnen kunnen werken. Wat goed kan helpen is 'mindful eten': dit houdt in dat je rustig, bewust en met aandacht eet. Je geniet hierdoor meer van je eten, het is beter voor je vertering en doordat je rustig en bewust eet zit je eerder vol. Na ongeveer 20 minuten geeft je lichaam namelijk een signaal dat je verzadigd bent, als je dus te snel eet dan kan het zijn dat je dat signaal niet merkt of dat het al te laat is.


4. Beweeg extra

Extra beweging zorgt voor meer verbranding waardoor je minder snel aankomt. Als je niet heel sportief bent kan je ook proberen gewoon wat meer te wandelen of te fietsen. Ga bijvoorbeeld de dag van het kerstdiner al even stevig wandelen of lekker sporten.


5. Vermijd stress en slaap voldoende

Vakantie, feestdagen, je slaapt dan misschien wat minder en dat kan invloed hebben op je gewicht. Stress leidt tot verhoogde cortisol niveaus en dat zorgt op den duur ook voor gewichtstoename. Als je niet voldoende slaapt ben je ook geneigd minder te bewegen waardoor je ook weer aan kan komen.


6. Eet extra groenten

Groenten bevatten vezels die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt zonder veel calorieën binnen te krijgen. Hierdoor heb je minder snel zin in nog meer eten. Daarnaast zijn groenten natuurlijk super gezond dus probeer deze maand wat extra groenten te eten en te experimenteren met verschillende soorten groentes.


Geniet natuurlijk vooral van de gezelligheid en van de vrije dagen. Heb je jezelf toch een beetje laten gaan? Kom dan in januari langs voor persoonlijk voedingsadvies en zet een echte stap voor je gezondheid!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page