top of page

7 tips bij acneEen onzuivere huid, grote pukkels en pijn. Dat is hoe ik het ervaarde toen ik nog vaak last had van acne. Er wordt gedacht dat acne vooral voorkomt in de puberteit maar acne kan op alle leeftijden voorkomen. Ontzettend vervelend natuurlijk en het beste is om het goed aan te pakken. In deze blog vertel ik je hoe.


Wat is acne nou precies? Ance is in het kort gezegd een ontsteking van de huid rondom de haarzakjes en talgklieren. De term acne vulgaris is de medische term voor (jeugd) puistjes. Door een ophoping van talg kan de talgklier (de porie) verstopt raken. In de talgklieren zitten bacterien. Deze kunnen zich vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de ophoping en het irriteren van de vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt open. Dit resulteert in een ontsteking wat we kennen van de zogenoemde pukkels en puistjes.


Acne kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een disbalans in hormonen kan de talgproductie verhogen

  • Veel stress

  • Een disbalans in de darmen

  • Een instabiele bloedsuikerspiegel

  • Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van acne


Mogelijke factoren die een negatief effect kunnen hebben op acne:

  • Gebruik van stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan make-up of huidverzorging. Dit worden ook wel comedogene producten genoemd.

  • Druk, wrijven of hitte kunnen mogelijke klachten van acne verergeren, denk bijvoorbeeld aan een mondkapje maar ook aan het wassen van je gezicht met heet water.

  • Medicatie en geneesmiddelen kunnen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van acne.

Acne is een signaal van het lichaam dat er een disbalans is, hier moet op gereageerd worden door aanpassingen te maken in de voeding en stress, niet door deze balans nog verder te verstoren.7 (voeding) tips voor acne

Stabiliseer de bloedsuikerspiegel. Iedere keer als je eet, maakt je lichaam insuline aan. Als dit heel vaak gebeurt, kan je zogenoemde insulineresistentie in de hand werken. Insulineresistentie kan ervoor zorgen dat je meer testosteron produceert. Hierdoor gaat de talgklier meer talg afscheiden. Om een vermindering te geven van pieken en dalen in de bloedsuiker, kan het helpen om niet de hele dag door te eten maar liever 3-4 eetmomenten aan te houden.Vaak betekent dit dat je maaltijden wat groter worden want het is niet de bedoeling dat je weinig gaat eten en daardoor constant honger hebt. Maak bij iedere maaltijd een feestje door vetten, eiwitten en koolhydraten goed te combineren.


Vermijd zuivel en wei eiwit. De relatie van zuivel op acne is gerelateerd aan twee dingen; talgproductie stimulans en de aanwezigheid van het groeihormoon. Daarnaast heeft zuivel invloed op je bloedsuiker, het kan namelijk zorgen voor een piek. Melkproducten kunnen dus de talgproductie stimuleren en hierdoor acne verergeren of in stand houden.


Gebruik niet-comedogene huidverzorging. Veel huidverzorging en haarverzorg bevatten vulstoffen die de poriën kunnen verstoppen. Dit wordt een comedogeen product genoemd. Als je gevoelig bent voor acne kan dit dus jouw poriën verstoppen. Erg zonde wan dan kun je nog zo goed bezig zijn met je voeding, maar heeft dit weinig effect. Zoek dus op niet-comedogene huid verzorging.


Neem meer omega 3 en neem minder omega 6. In de praktijk hebben we het steeds vaker over omega-3 en omega-6, twee belangrijke essentiële vetzuren. Omega 3 is ontstekingsremmend en is te vinden in producten zoals vette vis. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en een product dat je liever wilt vermijden. Omega 6 zien we vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Tussen deze twee vetzuren moet een gezond balans zitten. In de westerse wereld is er vaak een disbalans tussen omega 6 en omega 3. In veel producten zit omega 6 verwerkt waardoor en omega 6 overschot ontstaat. Dit heeft weer effect op de huid.


Neem een verteringsenzym. Een goed werkende spijsvertering heeft een positief effect op de huid. Wil je het lichaam een handje helpen om eten goed te verwerken kies dan eventueel voor een verteringsenzym. Een mogelijk verteringsenzym dat goed voor de huid is; glutazyme van vitakruid (10% korting met code DIETISTNINA10).


Ondersteun de ontgifting. Door een ophoping van afvalstoffen kan dit terug te zien zijn in de huid. Ondersteun de ontgifting van het lichaam bijvoorbeeld door genoeg water te drinken gedurende de dag of kruidenthee. Vermijd koffie, alcohol en zwarte thee.


Neem gerichte suppletie. Wist je dat een hoge dosis B12 en vitamine D de testosteronproductie kan verhogen? Als je dus gevoelig bent voor acne wil je hier mee oppassen. Neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamines.
Er zijn veel meer factoren die een rol spelen bij de vermindering van acne. Op onze instagram delen we ook steeds meer over acne. Dus als je meer tips over dit onderwerp wilt volg dan; dietistnina. Binnenkort wordt ook nog eens het Acne e-book in de webshop gelanceerd!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page